Gülsüm Cengiz

Gülsüm Cengiz Yazar Görseli Web

Şair, yazar, eğitimci ve gazetecidir. 1949’da Isparta-Sütçüler’de doğdu. 1966’da İstanbul İlk Öğretmen Okulu’nu bitirdi. Balıkesir ve İstanbul’da öğretmenlik yaptı. Öğretmenlikten ayrıldıktan sonra çeşitli yayın kuruluşlarında Çocuk Yayınları Yönetmeni, Çocuk ve Gençlik Kitapları editörü, Çocuk Sayfası sorumlusu olarak çalıştı. TRT’de başladığı yayıncılık yaşamını başka radyo ve televizyonlarda program hazırlayıp sunarak, gazetelerde köşe yazarlığı yaparak sürdürdü. Hayat Televizyonu’nda ebeveynlere ve eğitimcilere yönelik bir program hazırlayıp sundu. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak Çocuk ve Gençlik Edebiyatı dersleri verdi.

Edebiyata şiirle girdi. Yayımlanmış altı şiir, dört oyun, bir anı, bir deneme, iki şiir derleme kitabı vardır. Yetişkin kitaplarının yanı sıra çocuklar ve gençler için 200’ü aşkın kitabı yayımlandı. Kitapları Türkçenin dışında Almanca, İngilizce, Rusça, Farsça, Sırp-Hırvatça, Arnavutça, Arapça ve Azericeye çevrilerek yayımlandı. Şiir, çocuk-gençlik kitapları, tiyatro, araştırma ve deneme dallarında biri Almanya’dan, ikisi Azerbaycan’dan olmak üzere 13 edebiyat ödülü vardır.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümleri tarafından 28-30 Nisan 2010 tarihinde “Çocuk ve Gençlik Edebiyatında Gülsüm Cengiz Sempozyumu” düzenlendi. 2017’de Antakya’da ve Milas-Ören’de adını taşıyan iki kütüphane açıldı.

Şiiri, müziği, doğayı, okumayı, çocukları ve yeni şeyler öğrenmeyi çok sever…

Yazarın Kitapları