Aynur Okuyan

Aynur Okuyan

1959’da Osmancık doğumlu. Öğrenim hayatına Ankara’da başladı ve Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nin ardından Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarisi Bölümü’nden 1983 yılında mezun oldu. 1995 yılına kadar sırası ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Türk El Sanatları Mağazaları’nda(DÖSİM) şube yöneticiliği, ENDA Sanat Galerisi’nde yöneticilik ve İMBAT A.Ş.’de Halkla İlişkiler Müdürlüğü yaptı. Meteksan A.Ş’de peyzaj mimarı olarak göreve başladı.

1990 yılında resim çalışmalarına başladı. 1992-1995 yıllarında Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde Halil Akdeniz, Hayati Misman ve Deborah Samel resim ve desen atölyelerinde uygulamalı ve teorik derslere devam etti. 1996-1998 yıllarında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Zahit Büyükişleyen, Veysel Günay resim ve desen atölyelerinde uygulamalı, Zafer Gençaydın ve Kaya Özsezgin ile de teorik derslerden oluşan Master Programı’na devam etti.

1998 yılında TRT 2’de “Dört Mevsim Kadın” programı içinde “Düşünce Mozaiği” adlı sanat söyleşilerinin tasarımını ve sunumunu yapan Aynur Okuyan, 2000 yılında yine TRT 2’de aynı ismi taşıyan bağımsız sanat programının içerisinde Tuluyhan Uğurlu, Sıtkı Olçar, Cemil İpekçi gibi sanatçıları ağırladı.

2000 yılında Vedat Örs ile atölye çalışmaları yapan sanatçı, 1997’de başladığı Doç. Dr. Sait Rüstem Sanat Okulundaki heykel ve desen çalışmalarının ardından 2001 yılında İskoçya, Edinburgh College of Art’da George Bazelitz atölyesinden mezun Margaret Hunter ile teorik ve uygulamalı resim çalışmaları yaptı.

2002 yazında Londra’ya giderek Heatherley College of Art’da John Dean heykel atölyesine devam etti ve İtalya’da Gallilei Enstitüsü Sanat Tarihçisi Raffaello Bocciolini ile Floransa ve Siena’da müze çalışmaları yaptı. 2003 yazında yine İtalya’da Pietrasanta’da taş-heykel okuluna gitti.

Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) ve Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği (BRHD) üyesi olan sanatçı, AKVİL vakfı kültür platformu başkanlığı yaptı. Barış Manço 7’den 77’ye Dolu Dizgin Barış ve Sevgi Derneği 2. Başkanı ve Soroptimist Derneği Gaziosmanpaşa şubesi üyesidir.

Aynur Okuyan çocuklarla görsel sanat çalışmalarına Styl Life Sanat Galerisinde yaz okulları düzenleyerek başladı. 2005 yılında Başkent Üniversitesi Ayşe Abla Kolejinde Görsel Sanatlar Öğretmeni olarak başladığı derslerinde 5-10 yaş arası 1000 çocukla çalışmıştır. Halen görsel sanatlar dersine devam etmektedir. Üniversite ve sanat çevresinin bir araya geldiği çalışmalarda çocukların da yer alması için girişimler içindedir.

Yazarın Kitapları